Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde pe tema scandalului laptelui contaminat cu aflatoxină, consumatorii au încredere în laptele românesc, iar 93% dintre români apreciază faptul că produsele au fost testate în laborator.

Cercetarea arată că 55% dintre respondenți au multă încredere în laptele românesc și doar 14% dintre români au puțină încredere. 11% dintre cei intervievați au declarat că au foarte multă încredere în laptele românesc, în timp ce doar 7% au ales drept variantă de răspuns deloc.

sondaj

Conform studiului, 62% dintre români cred că laptele românesc aflat acum pe piaţă este bun pentru consum, 31% consideră că acesta este suspect. Nicio persoană intervievată nu a indicat laptele românesc ca fiind toxic.

Potrivit sursei citate, 59% dintre români preferă să consume lapte de la producători români, 36% aleg lapte de la țărani, în timp ce doar 5% dintre respondenți preferă laptele din import.

Referitor la reacția autorităților, 31% dintre români consideră că Ministrul Agriculturii a reacționat corect, 17% au indicat că Primul Ministru a avut o reacție corectă.11% dintre respondenți au declarat că reacția șefului ANSVSA a fost cea corectă.

sondaj

În ceea ce privește principalii vinovați în scandalul cărnii de cal, părerile românilor sunt împărțite. Cercetarea arată că 33% dintre români nu se pot pronunța, 21% au indicat autoritățile europene drept principal vinovat, 19% consideră că vina aparține producătorilor europeni, 14% au ales producătorii români, iar 13% au declarat că autoritățile române poartă vina acestui scandal.

Potrivit aceluiași studiu, 85% dintre români au o părere bună și foarte bună despre inițiativa Guvernului de a investi în refacerea sistemului de irigații. Cercetarea mai arată că 92% dintre români consideră foarte bună și bună organizarea unor standuri cu produse românești în supermaketuri. 93% dintre respondenți au indicat drept foarte bună și bună inițiativa Ministerului Agriculturii de a sprijini fermele de familie.

Sondajul a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, în perioada 24 – 27 martie 2013, pe un eșantion de 800 de persoane adulte.