Agenţii economici români care au suferit pierderi în urma scandalului cărnii de cal sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Cred că agenţii economici români, dacă au suferit pierderi, sunt îndreptăţiţi să ceară daune de pe urma acestui scandal al cărnii de cal. Pe de altă parte, autorităţile din România, Ministerul Agriculturii şi eu, când voi merge la Bruxelles, la Consiliul de Miniştri din 25-26 februarie 2013, voi propune să se susţină public nevinovăţia României, aşa cum l-am rugat şi pe comisarul european şi ministrul francez al Agriculturii. Este un act de dreptate, o reparaţie morală, care se poate face şi care poate repara credibilitatea industriei din România pe piaţa Uniunii Europene”, a precizat Daniel Constantin.

Acesta a subliniat că la nivelul politic nu s-a aruncat vina asupra României de către Ministerul Agriculturii sau cel al Consumului din Franţa şi Marea Britanie, ci numai de către agenţii economici din aceste ţări cărora „le-a fost mai uşor să afirme că nu ştiu ce ilegalităţi s-ar produce în România”.

România se află pe locul 9 la nivel mondial din punct de vedere al exportului de carne de cal, cu o valoare totală de 13,1 milioane de euro.