Scriitorului şi academicianului Raoul Şorban i se acordă post-mortem, joi, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Distincţia, care constă într-o plachetă, a fost înmânată de oficialităţi soţiei acestuia, Eva Şorban.

Raoul Şorban a fost scriitor, academician, critic de artă, pictor, eseist şi a salvat mii de evrei persecutaţi de trupele germano-horthyste de ocupaţie din Ardealul de Nord. Acesta a primit joi, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare, post-mortem, al judeţului Cluj.

Intelectualul Raoul Şorban este una dintre marile personalităţi ale judeţului Cluj. După dictatul de la Viena, când Ardealul de Nord a fost anexat Ungariei, Raoul Şorban a decis să rămână la Cluj şi a fondat „Editura Românească din Ardealul de Nord”, unica editură care a reuşit să funcţioneze în acea perioadă în regiune.

Între anii 1946 şi 1948 a condus Conservatorul de la Cluj şi, începând cu anul 1948, Institutul de Artă de la Cluj (până în 1949). Regimul comunist l-a îndepărtat din funcţii. În anul 1952 Securitatea l-a arestat şi deţinut până în 1955 fără niciun fel de proces. Ulterior, în anul 1956 i s-a permis din nou accesul în mediul academic.

Pentru faptele sale umanitare, Institutul Memorial Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat titlul de „Drept între Popoare”, titlu acordat de statul evreu celor care, fără a fi evrei, au contribuit, din pură omenie, la salvarea evreilor în timpul Holocaustului.