Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va inaugura joi după amiază Salonul cărţii de la Paris, aflat la cea de-a 33-a ediţie, la care România este ţară invitată de onoare.

Peste 50 de autori români vor participa la evenimentele programate la Salonul cărţii de la Paris, care începe joi şi se desfăşoară până pe 25 martie, reprezentând toate genurile literare, de la poezie la dramaturgie, de la bandă desenată la eseu şi roman.

Acest eveniment este de asemenea o ocazie extraordinară pentru profesioniştii lumii editoriale din România să îşi întâlnească omologii din Franţa şi alte state pentru a dezvolta colaborările, ICR în parteneriat cu Institut Français şi BIEF – Biroul Internaţional al Editorilor Francezi – sprijinind deplasarea la Paris a unor reprezentanţi ai editurilor române şi ai distribuitorilor români de carte.

Salonul îşi deschide porţile la ora locală 17.00 şi durează până luni 25 martie 2013.

Pe parcursul evenimentului sunt programate peste 60 de evenimente şi dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale – la Pavilionul României, la standul Centrului naţional al cărţii, standul Institutului Francez şi pe cele trei scene ale salonului.

Printre acestea se numără cele dedicate culiselor scriiturii, poeziei din spatele zidului de până la ieşirea din totalitarism, literaturii emigraţiei române şi mozaicului identităţii româneşti, reflectării crizei societăţii în literatura română contemporană, reconstrucţiei unei Românii europene, regăsirilor literare dintre Est şi Vest, traducerii, shoah-ului ori prezenţei în România a lui PIF, un îndrăgit personaj francez de bandă desenată.

La Salon, Academia Română va prezenta volumele „Istoria românilor” şi „Dicţionarul limbii române”, fiind prevăzute şi festivităţile de decernare a Premiului Panait Istrati, oferit de Institutul Cultural Român şi Editura Non Lieu şi a Premiului Benjamin Fondane. De asemenea, revista „Secolul XXI” va lansa un număr în limba franceză, editat special cu ocazia participării la manifestare.