Un raport comandat de Foreign Office contrazice în mod direct afirmaţiile premierului David Cameron şi altor politicieni despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români după anularea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, în ianuarie.

Analiza, realizată de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), pune la îndoială avertismentele lansate de Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi unii parlamentari conservatori că sute şi mii de cetăţeni ai Bulgariei şi României vor porni cât de curând la drum spre Marea Britanie.

Studiul a fost publicat după ce premierul David Cameron a anunţat o serie de modificări pentru a-i împiedica pe imigranţi – inclusiv pe cei nou veniţi din România şi Bulgaria – să abuzeze de asistenţa medicală gratuită ori să primească peste rând locuinţe sociale.

Autorii studiului afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un nivel de viaţă mai bune, ci nu beneficii. Ei sunt susceptibili să fie tineri, fără familie, impactul asupra serviciilor publice urmând să fie modest. Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei, ci nu vizează o dispersare în întreaga ţară.

Raportul subliniază că numărul imigranţilor din cele două ţări în M.Britanie este „relativ mic”, citând aproximativ 26.000 de bulgari şi aproximativ 80.000 de români. Marea majoritate au vârsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie uşor superior imigranţilor din restul Europei. Ei tind să muncească în sectoare ca cel al serviciilor, construcţiilor şi serviciilor de curăţenie.