Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat vineri, într-o conferință de presă, la Sibiu, că liberalii solicită demisia miniștrilor Remus Pricopie și Mihnea Costoiu pentru “ignoranța cu care a fost tratată cercetarea românească”.

În decembrie 2014, în România, există o instituţie care nu funcţionează, pentru că decidenţii nu vor. Decidenţii sunt: primul-ministru Victor Ponta, ministrul educaţiei Remus Pricopie şi Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihea Costoiu. Consiliul Național al Cercetării Științifice, organismul care gestiona selecţia, finanțarea si evaluarea proiectelor de cercetare, nu este numit de 18 luni. În consecinţă, nu este funcțional. Cât timp a funcţionat nu au mai existat suspiciuni de fraudare a competițiilor de proiecte, de direcţionare politică a fondurilor, ci banii erau alocați pe criterii de calitate și performanță. De când a venit PSD la guvernare, această instituția a fost marginalizată și s-a urmărit desființarea ei. În anul 2014, PSD a directionat doar 30% din bugetul pentru cercetare al Ministerului Educației naționale către această instituție. În aprilie 2013, ca protest în faţa reducerii bugetului de cercetare dezvoltare inovare, consiliul şi-a dat demisia în bloc. De atunci nu a existat nicio reacţie, posturile sunt vacante de 18 luni şi instituţia e lăsată să moară”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a subliniat că anul acesta au fost lansate în competiție doar patru programe, în ultimul trimestru, cu bugete extrem de mici, iar finanțarea a început în 2014 la un buget aprobat de 50% din bugetul inițial al proiectului, ceea ce pune sub risc obținerea rezultatelor așteptate.

Raluca Turcan a adăugat că, în acest context, PNL solitică demisia miniștrilor Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene pentru proiecte de cercetare și atragerea tinerilor în domeniul cercetării.

Solicităm ca cei doi miniştri, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, înainte de a-și prezenta demisiile să publice raportul anual, prevăzut de lege (Legea nr 1/2011, art. 216 al. 2 lit. j), privind starea învăţământului superior. În ultimii trei ani, cei doi miniştri au încălcat legea, prin nepublicarea acestuia. Le solicit să prezinte raportul aşa cum cere LEN 1/2014, art. 94 al. 2 litera v, în faţa Parlamentului”, a conchis Turcan.