Peste 30.000 de greci, potrivit poliţiei, au ieşit pe străzi, miercuri, la Atena şi Salonic, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, pentru a protesta faţă de un nou plan de austeritate negociat cu UE şi FMI de Guvernul grec, care se confruntă cu primul său test social. Ciocniri au avut loc, miercuri, la Atena, între câteva zeci de tineri cu cagule şi forţele de ordine în momentul sosirii în piaţa centrală Syntagma.

Manifestanţi violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene.

Confruntările au continuat în piaţă şi înspre Ministerul Finanţelor, în faţa căruia staţiona o autospecială de pompieri, în timp ce majoritatea manifestanţilor protestau în calm, înainte ca poliţia să împingă o parte dintre tineri către străzile învecinate.

Tinerii au dat foc unui pavilion de promovare al unei companii de telefonie şi unor coşuri de gunoi, devastând, de asemenea, mai multe vitrine de magazine, în timp ce hotelurile de lux de pe margine erau protejate de un cordon de poliţişti.

Circa 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a controla aceste violenţe, frecvente în Grecia, cu ocazia manifestaţiilor ce au reunit aproximativ 52.000 de persoane la Atena şi Salonic. Aceste marşuri marchează ziua de acţiune organizată miercuri de sindicatele elene împotriva noului plan de austeritate aflat în pregătire.

Click aici pentru tot articolul.