Unul dintre popoarele care au pus bazele Uniunii Europene devine astăzi tot mai sceptic în privinţa ei. Noile statistici arată un val de aversiune împotriva UE ce creşte în rândul francezilor.

Statisticile au fost realizate de Ipsos-Steria pentru cotidianul francez Le Monde, citat de Agerpres, pentru centrul de cercetări politice Cevipof și grupul de dezbateri Terra Nova. Au ca scop aflarea opiniei publice franceze faţa de Uniunea Europeană.

Doar 39% dintre respondenții la sondaj sunt de părere că apartenența Franței la UE este “o bună idee”, alți 39% cred că aceasta nu este “nici rău, nici bine” și 22% consideră că respectiva apartenență este “un lucru rău”. Respingerea UE promovată de Frontul Național — 61% dintre simpatizanții căruia declară că o astfel de apartenență este “un lucru rău” .

Întrebaţi dacă se simt mai debragă europeni decât francezi, respondenţii s-au situate astfel: unul din cinci (19%) declară că se simte “doar francez” și circa unul din doi (46%) că se simte “mai degrabă francez decât european”, adică un total de 65%, comparativ cu cei 32% care se declară “europeni tot atât cât și francezi”.

Rolul de garant al democraţiei îi este încă recunoscut Uniunii Europene. 72% dintre cei intervievați recunosc că UE este “o garanție pentru pace și justiție în Europa”. Acest procentaj atinge 83% la simpatizanții socialiști și ecologiști, și 79% la cei ai Uniunii pentru o Mișcare Populară (UMP), dar scade la numai 45% la cei ai Frontului Național (FN).

Dintre participanții la sondaj, 21% consideră că trebuie aprofundată integrarea europeană și “întărite puterile de decizie ale Europei, chiar dacă aceasta trebuie să conducă la limitarea celor din țară”. Iar 49% dintre participanții la sondaj estimează că niciun partid nu propune o bună soluție pentru a răspunde la preocupările lor.