Premierul Victor Ponta a declarat că sunt proiecte de infrastructură şi de investiţii în domeniul energiei şi al telecomunicaţiilor în privinţa cărora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficială pe care o efectuează în China doreşte să ofere un semnal şi un impuls politic.

„Dan Şova are acel portofoliu de proiecte de infrastructură, pe care le-a pregătit, dar la modul serios, (…) la nivelul la care în dosar există studiu de fezabilitate, costul fiecărui proiect, nevoia de finanţare, anii în care se recuperează, impactul economic. (…) La Comarnic-Braşov cei mai avansaţi sunt cei care au lucrat şi înainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru că ei au acest avantaj, au mai lucrat, după care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniţi de acolo, însă sunt alte proiecte de infrastructură care privesc şi autostrăzi, canalul Siret-Bărăgan, portul Constanţa, investiţiile în telecomunicaţii şi energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucureşti, prin miniştrii noştri care au venit, iar acum, la nivel de prim-ministru, să zic, dau şi impulsul politic pe care în general ei îl aşteaptă. Ei sunt obişnuiţi atunci când investesc într-o ţară să aibă şi o relaţie politică foarte bună”, a spus primul ministru, într-un interviu acordat TVR.

Premierul a remarcat că în China există un sistem economic în care administraţia joacă un rol important, iar o ţară al cărei prim ministru e primit de preşedintele şi premierul Chinei este o ţară ce poate fi considerată parteneră pentru China. El a adăugat că programul său prevede întâlniri cu doi dintre giganţii mondiali în domeniul telecomunicaţiilor, Huawei si ZTE, care au investiţii în România şi intenţionează să le dezvolte.

„Merg, de asemenea, la una din marile companii de energie nucleară, pentru a continua să promovăm proiectul acela cu grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Niţă a fost deja aici, a avut o primă discuţie, însă acum, ca prim ministru, dau mai multă forţă acestui proiect”, a mai precizat Victor Ponta.

El a adăugat că faptul că la doar câteva luni de când noul prim ministru chinez şi noul preşedinte şi-au preluat mandatul, un reprezentant al României este primit la cel mai înalt nivel, reprezintă un mesaj extrem de pozitiv.