Scopul strategic al crizei politice de anul trecut a fost atins „indiferent de greşeli tactice”, deoarece instituţiile şi societatea nu se mai raportează la o singură persoană, iar bolile tranziţiei de la o societate totalitară la una democratică nu se vor mai manifesta, consideră premierul. 

Prezent la lansarea unei cărţi intitulate „Statul sunt eu”, care relatează suspendarea preşedintelui Băsescu, premierul a susţinut că, într-o democraţie, schimbarea unui preşedinte sau a unui prim-ministru sunt lucruri „absolut normale” şi nu reprezintă un eveniment extraordinar, ca şi existenţa dezacordului între putere şi opoziţie, adăugând că îşi doreşte în acelaşi timp să existe cât mai puţine situaţii de arbitraj.

Pentru mine, după 2012, mult timp, cel puţin cât am eu în vedere să fac politică, nu va mai exista în România o personalizare de genul «statul sunt eu». Eu cred că, după 2012, toate bolile tranziţiei de la o societate totalitară la o societate democratică şi-au epuizat formele de manifestare şi, după 2012, nu vom avea în perioada previzibilă de timp o altă situaţie în care statul să se personalizeze într-un preşedinte, într-un prim-ministru, într-o persoană politică”, a spus Ponta.

Ponta consideră că anul trecut nu a existat o lovitură de stat, ci o criză politică  al cărei punct culminant a fost suspendarea preşedintelui din cauza unor motive mai vechi şi profunde.

Zâmbind, Ponta a amintit că, de Paşti, a existat o „coabitare” la Neptun, unde el s-a aflat în acelaşi moment cu preşedintele Traian Băsescu, dar a precizat că nu a trecut „graniţa”, deoarece nu dorea să tulbure mass-media cu ştiri spectaculoase.