Șeful Institutului de Criminalistică din IGPR, Gabriel Tiru, a declarat, joi, că s-a luat legătura cu specialiștii firmei care a produs sistemul de comparare a datelor folosit de Poliția Română, pentru remedierea defecțiunilor.
Comisarul șef Gabriel Taru, directorul Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a precizat că instituția este în procedură de achiziție a serviciilor și se negociază cu firma de soft. „Se derulează procedurile de remediere a problemelor tehnice”, a precizat Gabriel Taru.
Poliția a rămas din 20 iunie fără bază de date, întrucât cele două programe folosite pentru recunoașterea facială și identificarea amprentelor suspecților nu mai funcționează, din cauza unor probleme tehnice. Programele Imagetrak și AFIS 2000, folosite de criminaliști pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai funcționează din 20 iunie, când a apărut o defecțiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediată.
Potrivit reprezentanților Poliției, a fost făcută achiziția pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiștii lucrează la remedierea problemelor. În lipsă celor două programe, polițiștii sunt nevoiți să compare manual fișele vechi cu probele pe care le găsesc la față locului în urma unei anchete, ceea ce îngreunează procedura.
Programul Imagetrak este cea mai complexă bază de date a Poliției Române și conține datele particulare ale tuturor suspecților înregistrați la nivel național, respectiv înălțime, greutate, culoarea ochilor, a părului și semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
În general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscută și a cadavrelor cu identitate necunoscută.
Sistemul de recunoaștere facială Imagetrak stochează și examinează fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare și date despre faptă și modul de operare, în scopul identificării unor categorii de persoane care au săvârșit fapte penale și al clarificării unor aspecte de interes operativ în activitatea Poliției și altor unități din cadrul Ministerul Administrației și Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Poliției Române. Programul AFIS 2000 este o bază de date care conține amprentele și fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale – AFIS 2000 – a fost implementat de către Poliția Română din anul 1996 și a reprezentant un pas important pe linia modernizării poliției tehnico-științifice. Acesta permite identificarea pe bază amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale.