Majoritatea oamenilor ştiu vechiul sfat pentru diete despre cumpărarea produselor alimentare în momentul în care îţi este foame: e mai probabil să cumperi alimente nesănătoase şi care îngraşă. Aşa că evită să faci asta.

 

Dar învăţăturile despre pierderea în greutate prezente în cărţile despre diete nu sunt întotdeauna valabile în lumea reală. Drept urmare, doi cercetători de la Cornell University au conceput un experiment care să testeze aceast principiu.

 

Publicat în JAMA Internal Medicine, studiul a fost condus în două faze. În prima fază, 68 de bărbaţi şi de femei au fost aduşi într-un laborator în două zile diferite, după ce li s-a spus să nu mănânce nimic timp de cinci ore. Apoi li s-a permis să „cumpere” mâncare într-un magazin alimentar simulat, ce oferea opţiuni cu un conţinut caloric scăzut precum fructe, legume şi piept de pui, dar şi mâncare junk cu un conţinut ridicat de calorii.

 

Înainte să înceapă cumpărăturile, jumătate dintre subiecţi au primit o gustare. Ambele grupuri au ajuns să cumpere aproximativ acelaşi număr de produse, dar cei care au făcut cumpărăturile înfometaţi au ales alimentele cu un număr ridicat de calorii.

 

În cea de-a doua etapă a studiului, cercetătorii au urmărit 82 de cumpărători reali într-un magazin alimentar. Din nou, au constatat că oamenii care îşi făceau cumpărăturile în jurul orei la care era cel mai probabil să le fie foame au ales alimentele cu un conţinut mai bogat în calorii.

 

Cardiologul Rita F. Redburg a scris într-un editorial ce însoţeşte rezultatele studiului că acestea oferă argumente ştiinţifice pentru un sfat de bun simţ.

 

„Cred că toate ghidurile pentru diete includ sfatul „nu merge niciodată la cumpărături când ţi-e foame”, iar cînd copiii mei erau mici, aş fi adăugat „şi nici însoţit de copii”, pentru că ambii factori pot conduce la alegeri mai puţin înţelepte.”

 

CONCLUZIA ESTE:

 

Cumpărăturile de alimente pe stomacul gol chiar influenţează alegerea produselor.