Pastura este un termen pentru polenul fermentat creat în stup pentru consumul propriu al albinelor.

Marele Hipocrate, intitulat „părintele medicinei moderne”€œ, recomanda consumul de păstură în urmă cu multe secole, datorită nenumăratelor sale beneficii pentru sănătate.

De fapt, acesta este cel mai vechi supliment alimentar cunoscut oamenilor! Păstura este folosită acum de majoritatea atleților din lume, grație calităților sale de creștere a energiei. Vechii chinezi și egipteni spuneau despre păstură că întinerește organismul și o denumeau „fântâna tinereții”€œ.

Păstura este sursa de nutriție principală a albinelor și a larvelor acestora. Ea este, de fapt, un amestec de salivă, nectar și polen colectat de albinele lucrătoare. Compoziția chimică exactă a păsturii depinde de plantele de pe care albinele au colectat polenul; astfel, nu există două bucăți de păstură care să fie identice.

Totuși, păstura își păstrează de obicei proprietățile benefice pentru sănătatea umană, indiferent de diferențele din compoziție.