Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat, vineri, că a descoperit la o fermă de pui 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis.
Păsările contaminate au fost descoperite în timpul verificărilor făcute de inspectorii ANSVSA în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om.
Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă, a precizat ANSVSA.
În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, urmând să fie recoltate probe pentru verificarea eficienţei acestei măsuri.
Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, afectând omul prin intermediul mâncării sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12 – 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.
Joi, o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.