Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că interesul liberalilor ar fi acela de a-l lăsa pe Victor Ponta ”să-şi frângă gâtul şi să ducă PSD sub 25%”, însă partidul trebuie să-şi asume ”răspunderea guvernării, fără calcule electoraliste”.

Rezerva de răbdare a românilor faţă de cei care au condus România în ultimii 25 de ani este aproape consumată. Noi suntem ultima lor speranţă din ceea ce există astăzi pe scena politică românească. Trebuie să fim altfel, aşa cum îşi doresc ei să fim. Să nu exercităm funcţia politică, funcţia publică, aşa cum s-a făcut astăzi, cu aroganţă, cu minciună, vânzând iluzii, promiţând câte în lună şi câte în stele. Trebuie să fim decenţi, trebuie să fim modeşti, trebuie să avem un pic de smerenie faţă de izvorul puterii politice. Trebuie să generăm o putere politică care să nu se intemeieze cum s-a întemeiat până astăzi, pe structuri de autoritate, pe poliţie, pe parchete, pe servicii de informaţii asupra cărora s-a încercat controlul politic (…) Nu odată ajunşi la putere să ne punem geamuri fumurii în limuzine, să înconjurăm de sepepişti, să ne schimbăm numărul de telefon, să nu ne mai găsească niciun cetăţean atunci când îşi doreşte să-i fie rezolvată o problemă. PNL trebuie să readucă puterea politică în mâna societăţii, nu numai la alegeri odată la patru ani, ci zi de zi”, a declarat Orban la Consiliul Național al PNL, la Palatul Parlamentului.

Orban a susţinut că PNL are în acest moment 165 sau 167 de parlamentari şi are nevoie de 286 de parlamentari pentru a forma o majoritate guvernamentală.

Noi trebuie să luăm decizia să ne asumăm răspunderea guvernării. Poate că cel mai bine pentru noi ar fi să-l lăsăm până la capăt pe Ponta să-şi frângă gâtul şi să ducă PSD sub 25%, că sub 30% mai are puţin şi îl duce. Dacă am fi egoişti, dacă ne-am gândi la interesul nostru partinic, poate că aşa ar trebui să facem. Dacă în schimb ne gândim la România, suntem obligaţi să ne asumăm obiectivul de a ne asuma răspunderea guvernării, cât mai repede posibil, fără calcule electoraliste (…) Ponta este în stare să facă orice pentru a rămâne la putere. L-aţi văzut deja, e în stare să-l laude pe preşedintele României mai mult decât pe noi, cel care l-am susţinut şi am determinat decizia oamenilor ca domnul Iohannis să ajungă preşedintele României. Domnul Ponta e în stare să dea contracte oricărui parlamentar, să angajeze orice nevastă sau orice rudă a oricărui parlamentar numai pentru a-l ţine să voteze cu Guvernul pe care îl sprijină. Domnul Ponta e în stare să ne fure orice fel de iniţiativă pe care o avem, cum de altfel şi face în ultimul timp, în care ne ne trezim că vorbeşte Victor Ponta despre proiectele noastre”, a mai spus Orban.