Membrii Consiliului de Securitate vor „să facă lumină” în privinţa acuzaţiilor referitoare la folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc şi „salută hotărârea” ONU de a ancheta, a declarat miercuri preşedinţia sa.

„Trebuie să se facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi situaţia să fie supravegheată îndeaproape”, a subliniat ambasadoarea argentiniană Maria Cristina Perceval la încheierea consultărilor în cadrul Consiliului. „Membrii Consiliului salută hotărârea secretarului general (Ban Ki-moon) de a desfăşura o anchetă aprofundată, imparţială şi promptă”.

Perceval, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în august, a vorbit presei despre consultări, dar Consiliul nu a adoptat o declaraţie oficială pe această dosar.

Potrivit diplomaţilor, Rusia şi China, care continuă să protejeze regimul lui Bashar al-Assad de la începutul crizei siriene, s-au opus adoptării unei declaraţii. Ca şi în privinţa crizei egiptene, săptămâna trecută, Consiliului a trebuit să se mulţumească, potrivit jargonului ONU, cu „elemente pentru presă”. „Aceste elemente reprezintă puncte de consens între cei 15 membri”, a explicat un diplomat.