Țările occidentale din Consiliul de Securitate al ONU au blocat în noaptea de joi spre vineri un proiect de declarație propus de Rusia cu privire la prelungirea armistițiului în zona prăbușirii avionului de linie malaezian la 17 iulie, în estul Ucrainei, în vederea continuării anchetei asupra catastrofei aeriene, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, citat de agenția de presă ITAR-TASS, relatează Agerpres.

Declarația a fost blocată în mod tipic. Unele țări, printre care SUA și Lituania, au început să propună modificări, motivând că textul nu conține critici la adresa celor pe care ei îi numesc separatiști”, a indicat diplomatul rus.

Proiectul de declarație propus de Federația Rusă nu se referea la acțiunile părților beligerante, ci a fost dedicat anunțului făcut joi pe internet de către Comisia guvernamentală ucraineană pentru investigarea catastrofei aeriene, potrivit căruia Kievul nu mai respectă armistițiul deoarece echipa de experți internaționali a plecat de la locul tragediei, a explicat Ciurkin.

Ulterior, delegația Ucrainei la Națiunile Unite a informat Consiliul de Securitate că armistițiul rămâne în vigoare, a adăugat ambasadorul rus, explicând că documentul introdus de Rusia cerea autorităților ucrainene ‘să clarifice public situația’ creată la fața locului.

Diplomatul rus a subliniat că refuzul de a respecta încetarea focului reprezintă o încălcare directă a rezoluției 2166 a Consiliului de Securitate al ONU.

Membrii Comisiei internaționale de investigare a circumstanțelor prăbușirii avionului de linie malaezian Boeing-777 în regiunea Donețk au părăsit joi Ucraina, încheind prima etapă a căutărilor. Din această comisie fac parte experți din Olanda, Malaezia, Australia, SUA, Rusia, Ucraina etc.

O sursă apropiată acestei comisii a declarat cotidianului economic rus Kommersant că ancheta a ajuns într-un punct mort: experții nu au reușit să adune fragmente ale avionului și să le cerceteze, iar în lipsa acestei proceduri este imposibil de a susține în mod convingător teza doborârii avionului cu o rachetă sol-aer de către rebeli.

Rusia a prezentat o variantă proprie cu privire la catastrofa aeriană de la 17 iulie din estul Ucrainei, atribuind militarilor ucraineni responsabilitatea pentru doborârea avionului de linie malaezian.

Kievul a respins categoric aceste acuzații. Mai mult, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a spus că a strâns dovezi incontestabile privind implicarea Direcției principale de informații a armatei ruse (GRU) și a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) în prăbușirea avionului Boeing-777 aparținând companiei Malaysia Airlines.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA i-a atribuit personal președintelui Vladimir Putin responsabilitatea pentru catastrofa aeriană din estul Ucrainei, afirmând că nu există dubii că separatiștii proruși au doborât avionul de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, cu o rachetă sol-aer livrată de Rusia.