Organizaţiile nonguvernamentale din România vor putea accesa în perioada următoare fonduri de 30 de milioane de euro, donate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, prin Programul Fondul ONG în România, din cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European.

Ambasadorul Norvegiei, Oystein Hovdkinn, prezent joi la conferinţa de lansare a programului, a apreciat că în România principala provocare o reprezintă promovarea dezvoltării economice şi sociale, pentru toţi cetăţenii.

Ambasadorul a subliniat că acest fond este o semnificativă sursă de finanţare pentru ONG-urile din România, un sprijin consistent pentru sectorul civil. El a spus că au trecut aproape cinci ani de la lansarea primei ediţii a Fondului ONG şi că atunci avea o înţelegere abstractă a modului în care organizaţiile nonguvernamentale vor contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi alte state membre UE.

Oystein Hovdkinn a felicitat organizaţiile coordonatoare, remarcând că absorbţia de 99% a sumelor destinate Fondului ONG a fost „cu ceva mai bună decât cea a fondurilor europene”. El a apreciat că acest lucru este explicabil prin faptul că volumul fondurilor în este mult mai mic, dar şi birocraţie redusă, accesul la management fiind mult mai uşor.

De asemenea, ambasadorul norvegian şi-a exprimat speranţa că implementarea programului va consolida relaţia dintre România şi ţările donatoare.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian, a precizat că programul se va desfăşura în perioada 2013-2017 şi că vor exista două runde de cereri de propuneri. Una va fi lansată în următoarele zile iar cealaltă, peste aproximativ 16 luni.

Sibian a arătat că programul promovează implicarea, activismul, toleranţa, comportamentul democratic şi se va concentra pe combaterea incitării la ură şi violenţă. De asemenea, se vor acorda fonduri pentru dezvoltarea serviciilor sociale, sector subfinanţat din cauza crizei economice, dar şi pentru dezvoltarea rurală, susţinerea comunităţilor de romi, dezvoltarea capacităţii ONG-urilor.

Programul este implementat în consorţiu de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi. Dintre cele 15 state beneficiare România ocupă locul doi, după Polonia, din punctul de vedere al finanţării.