Proiectul gazoductului Nabucco West, în care este implicată și România, nu a fost selectat pentru furnizarea de gaze naturale extrase din Marea Caspică, din Azerbaidjan, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de grupul austriac OMV.

Potrivit sursei citate, consorțiul Șah Deniz II care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de transport către Europa.

„Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu”, transmite comunicatul OMV.

Grupul austriac consideră că oferta depusă de NGPI a fost foarte competitivă, îndeplinind toate criteriile de selecţie.

Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa. TAP face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Nabucco a fost susţinut politic de UE şi vizează alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.