Ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan, a declarat marți că Președinția UE și-a propus să răspundă aspirațiilor României și Bulgariei privind aderarea la spațiul Schengen.

”Știm că atât România cât și Bulgaria au aspirații puternice pentru aderarea la spațiul Schengen. Una din prioritățile importante ale Președinției irlandeze va fi să răspundem acestor aspirații și să continuăm negocierea cu scopul de a găsi un acord în acest sens”, a declarat diplomatul, amintind că șefii guvernelor statelor UE au cerut Președinției irlandeze „să revină asupra acestei probleme” la reuniunea Consiliului JAI, din luna martie.

”Irlanda nu e în sine un membru al spațiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord între toate țările membre.
E adevărat că negocierile oficiale au loc la Bruxelles. Cu toate acestea sper că putem menține un culoar bun de comunicare aici, la București, așa încât preocupările românești să fie bine înțelese atât la Dublin, cât și la Bruxelles”, a mai spus Oliver Grogan.