Preşedintele Barack Obama a asigurat miercuri că „nucleul central al Al-Qaida se îndreaptă spre o înfrângere”, însă a îndemnat să fie luate „în serios” recentele ameninţări extremiste faţă de interesele americane.

Vorbind în faţa a 3.000 de puşcaşi marini în imensa bază Camp Pendleton, în California, Obama a adus un omagiu militarilor mobilizaţi în Afganistan în ultimii 12 ani, în urma atacurilor de la 11 septembrie.

„Mulţumită vouă, ierarhia Al-Qaida a primit lovitură după lovitură. Nucleul central al Al-Qaida în Afganistan şi în Pakistan se îndreaptă spre o înfrângere”, a afirmat preşedintele, amintind încheierea misiunii de luptă a Statelor Unite în Afganistan la sfârşitul lui 2014.

„Dar, evident, sfârşitul războiului în Afganistan nu înseamnă sfârşitul ameninţărilor împotriva ţării noastre”, a subliniat Obama. El a remarcat căgrupări care se reclamă ca făcând parte din Al-Qaida „ameninţă încă patria, ameninţă încă posturile diplomatice (americane) şi companiile (americane) în străinătate”.

„Trebuie să luăm aceste ameninţări în serios şi să facem totul pentru a lupta împotriva lor. Acest lucru ne-a fost amintit în ultimele zile”, a subliniat el, referindu-se la închiderea ambasadelor hotărâtă de Statele Unite şi anumite state occidentale din cauza riscurilor de atentate, în special în lumea arabo-musulmană.