Europarlamentul PNL, Norica Nicolai, a discutat, într-un interviu pentru prahova24.ro, despre realizările liberalilor în Parlamentul European, despre prioritațile acestora în viitorul mandat, dar și despre importanța politicilor adoptate la Bruxelles pentru cetățenii români.

Cum ați califica activitatea europarlamentarilor PNL de până acum?

Delegația PNL din Parlamentul European, având 5 membri, a reușit în mandatul 2009-2014 să influențeze o parte importantă a politicilor europene. Asta, în condițiile în care statisticile arată că Grupul ALDE este grupul care decide în ce direcție merge de obicei votul atunci când popularii și socialiștii sunt în dezacord pe un raport. Prin urmare, liberalii români din Parlamentul European au reușit performanțe în mai multe domenii cum ar fi drepturile omului, securitatea și apărarea, politicile de migrație, sănătatea, industria, strategiile de dezvoltare regională sau politicile de protecție a consumatorului, drepturile femeii și protecția mediului. Cred că avem un bilanț pozitiv și sunt convinsă că în urma alegerilor din 25 mai vom veni cu mai mulți deputați în cadrul Grupului ALDE, ceea ce ne va permite să ne asumăm chiar poziții de conducere, să influențăm și mai multe decizii și să lucrăm pe mai multe domenii de activitate.

Descrieți-le cititorilor prahova24.ro principalele reușite ale mandatului dumneavoastă la Bruxelles.

Prin acțiunile pe care le-am organizat la Bruxelles am reușit să prezint colegilor mei ce influențează politicile europene o Românie dispusă a fi descoperită, prin tradițiile sale, istoria și artiștii săi, prin lucrurile bune care se întâmplă acasă. Am reacționat la fiecare încercare de reducere a noastră la o categorie de cetățeni europeni de mâna a doua, prin discriminare, nerespectarea drepturilor, denigrare. Am lucrat pe o serie de rapoarte curajoase care și-au propus să elimine discriminarea femeilor și să pedepsească orice formă de violență la adresa acestora. Am întărit relațiile de colaborare cu țările din zona Caucazului, lucru care se dovedește extrem de folositor azi, când relațiile dintre UE și Federația Rusă ne obligă să căutăm noi resurse de energie exact în aceste țări. Am insistat ca Europa să redevină o forță în industria de apărare, pentru că știu că România poate beneficia de acest statut, având un potential uman uitat de mulți, atât acasă cât și în afară.

Din ansamblul legislației adoptate de Parlamentul European în cursul ultimului an, care credeți că sunt legile cu cea mai mare relevanță pentru viața de zi cu zi a cetățeanului român?

Cred că cea mai mare parte a legislației pe care noi lucrăm la Bruxelles este importantă pentru cetățenii europeni, cu atât mai mult cu cât deputații europeni sunt, prin natura funcției, apărătorii cetățenilor și nu reprezentanți ai Guvernelor, cum se întâmplă în cazul altor instituții europene. Consider că pachetul legislativ privind Politica Agricolă Comună este una din cele mai importante legi adoptate recent de Bruxelles și este la fel de important că aceste legi au fost coordonate de un Comisar român. Vorbim de miliarde de euro ce vor ajunge la agricultorii români inclusiv ca urmare a muncii noastre, pentru că liberalii au cooperat mereu pe acest subiect cu Comisia. Vine apoi toată legislația referitoare la drepturile consumatorului, la recunoașterea instituțiilor și documentelor și diplomelor de studii de la un stat european la altul, sunt toate programele de schimb de experiență între studenți, liceeni sau tineri profesioniști, care sunt finanțate din bugete europene și care pun accentul pe o educare a tinerilor în spirit european, mai deschis și mai adaptat zilelor pe care le trăim. Să nu uităm că șomajul în rândul tinerilor este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă Europa în acest moment, iar toate programele de educație și de formare profesională sunt intensificate în această perioadă. Îmi doresc ca și tinerii români să se informeze și să aplice cât mai mult pentru a fi aleși și finanțați pentru o formare ce îi va face mai puțin vulnerabili atunci când își caută un loc de muncă.

Care considerați că este principala problemă cu care se confruntă România?

Deși suntem a șaptea țară ca număr de locuitori în Uniunea Europeană, suferim de sindromul executantului deciziilor luate de alții. Din păcate, trebuie să recunoaștem, România nu joacă un rol activ în sensul de a propune politici europene, de a propune direcții de acțiune. România are o frumoasă istorie a diplomaților de carieră care au influențat cursul unor evenimente în trecut, mi-ar plăcea ca în această construcție europeană, această istorie să se repete. Alte țări mult mai mici reușesc mult mai multe, doar pentru că adoptă atitudini de putere și au oameni competenți în poziții cheie.

Care vor fi prioritățile echipei PNL în Parlamentul European în viitorul mandat?

Vom continua să lucrăm fiecare dintre noi pe domeniile de activitate pe care ne-am specializat în ultimii ani. În ceea ce mă privește, doresc să mă implic mai mult în politicile de migrație și libertate a forței de muncă, pentru că este domeniul de care mă simt atașată în mod special, cariera mea politică începând în anii 90 la Ministerul Muncii. De asemenea, cred că delegația română liberală va avea și un reprezentant în comisia de Agricultură, întrucât perioada următoare este vitală pentru România și avem nevoie de o bună reprezentare într-o comisie unde se vor lua decizii în acest sens. Vrem, de asemenea, ca 25 mai să fie ultima zi în care vom fi competitori politici, iar a doua zi, cei care vom fi desemnați europarlametari, să încheiem un acord în sensul de a înceta să mai ducem scandalurile de acasă la Bruxelles și de a începe să lucrăm pentru România, în beneficiul cetățenilor săi, fiecare cum știe mai bine și împreună, indiferent de partidul din care facem parte, atunci când interesul țării noastre o cere.