Programul antirachetă al NATO, bazat pe tehnologie americană, este de mulţi ani principalul subiect de dispută între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia. NATO l-a prezentat ca fiind destinat protejării statelor europene de un eventual atac balistic iranian, dar Rusia îl percepe ca fiind o ameninţare la adresa securităţii sale.

Statele membre NATO şi Rusia nu au reuşit să depăşească divergenţele profunde în dosarul sensibil al apărării antirachetă, cu ocazia reuniunii desfăşurate miercuri la sediul Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.
„Nu am reuşit să găsim o soluţie comună în acest dosar, iar preocupările ruse rămân, dar vom continua să discutăm”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la finalul primului Consiliu NATO – Rusia la nivel ministerial din ultimii doi ani.

„Părţile trebuie să continue să discute în mod franc şi direct pentru depăşirea divergenţelor”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Nu este un secret că nu am găsit încă modalitatea de a colabora în domeniul apărării antirachetă”, a precizat el.