Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să furnizeze o asistenţă Turciei, ţară membră a acestei organizaţii, în cazul în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său, a declarat luni, la Praga, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Turcia poate să conteze pe solidaritatea noastră. Dispunem de mai multe planuri pentru apărarea şi protejarea Turciei, aliatul nostru, dacă va fi necesar”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Praga.

El a mai spus că NATO nu a primit încă o cerere din partea Turciei cu privire la o eventuală mobilizare de rachete Patriot pe teritoriul său.

Preşedintele turc Abdullah Gül a declarat săptămâna trecută că ţara sa îşi rezervă dreptul să se doteze cu orice fel de armament, cu scopul de a asigura apărarea împotriva oricărei ameninţări siriene.

Forţele siriene şi rebelii au fost implicaţi, săptămâna trecută, în confruntări armate intense şi sângeroase, în jurul unui oraş de la frontiera turco-siriană. Mii de sirieni s-au refugiat în Turcia, care şi-a consolidat apărarea de-a lungul acestei frontiere instabile.

Forţele turce au ripostat în mod sistematic fiecărui tir transfrontalier, imediat după uciderea a cinci civili turci la 3 noiembrie.