Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a solicitat luni sprijinul grupului parlamentar senatorial al Partidului Social Democrat pentru două proiecte de lege dedicate integrării tinerilor, argumentând că legislaţia românească trebuie aliniată celei europene prin introducerea unei Garanţii pentru tineri, aceasta urmând să prevadă ca orice tânăr să primească, în termen de trei luni de la încheierea studiilor, o ofertă de muncă sau posibilitatea de continuare a perfecţionării profesionale.

Un alt proiect prezentat la Senat de ministrul Muncii prevede îmbunătăţirea legii referitoare la ucenicie şi practica absolvenţilor cu studii superioare.

„Inclusiv în Uniunea Europeană există o îngrijorare foarte mare legată de faptul că cel mai mare şomaj se află în rândurile tinerilor. Şi acest lucru se întâmplă şi la noi. Dacă şomajul este în jur de 6 – 7 %, şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 20 %. Ca atare trebuie să luăm şi noi măsuri pentru a nu transforma un tânăr într-o persoană care devine abonată, fie la ajutoare sociale fie la ajutoare de şomaj fiindcă este păcat de pregătirea pe care a făcut-o până în acel moment. Şi, de aceea, avem mai multe pachete de legi, unele referitoare la dezvoltarea formelor de ucenicie pentru cei care au absolvit ciclul gimnazial şi pentru o aşa-zisă practică într-o întreprindere la nivelul celor cu studii superioare pentru a putea căpăta aptitudini în domeniul respectiv, şi acest lucru se va întâmpla cu un ajutor din partea statului către angajatorul care face astfel de angajări”, a argumentat ministrul Mariana Câmpeanu.

Potrivit acesteia, în loc să fie plătit şomaj unui tânăr care a terminat facultatea, este mai bine ca acei bani să fie daţi angajatorului, astfel încât acesta să-l poată angaja perioada respectivă pe absolvent, constituind pentru acesta un stagiu profesional şi o experienţă în domeniul respectiv.