Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat miercuri la o conferință de presă organizată de asociația Bio România, în incinta Muzeului Satului din București. Șeful MADR a prezentat modificările importante din 2013 pentru agricultura ecologică: creșterea sprijinului acordat fermierilor din acest sector și instituirea unei măsuri distincte, cu buget propriu, în cadrul noii Politici Agricole Comune pentru același domeniu.

“Aș dori să punctez două aspecte deosebit de importante pentru agricultura ecologică: în primul rând, față de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane euro la peste 7 milioane euro, o creștere semnificativă dar insuficientă daca ne raportăm la numărul de operatori din sistemul ecologic, astfel încât facem eforturi ca de la an la an să mărim aceste sume și să răspundem nevoilor pe care le au fermierii; iar în al doilea rând, s-au echilibrat formele de sprijin între diferitele tipuri de exploatații”, a declarat ministrul Agriculturii la conferința organizată de Bio România.

De asemenea, Daniel Constantin a făcut referire la o altă măsură, cuprinsă în noua Politică Agricolă Comună 2014-2020, care vizează procesul de înverzire. Acesta a subliniat faptul că subvenția pe suprafață va fi condiționată în procent de 30% de respectarea unor norme de protejare a mediului înconjurător, respectiv: menținerea suprafeței cu pajiști permanente, obligativitatea rotației culturilor pentru exploatațiile de peste 15 hectare, precum și păstrarea în bune condiții de mediu a unui procent de 5% din fiecare exploatație, în perioada 2014-2016.

Pentru a veni în sprijinul micilor fermieri din agricultura ecologică, Guvernul României a adoptat un act normativ pentru echilibrarea formelor de sprijin acordate în acest sector. Astfel, cuantumul acordat micilor fermieri din agricultura ecologică a fost majorat de la 450 la 540 de euro per exploatație. Majorarea sumei acordate ca sprijin urmărește acoperirea taxelor de inspecție și certificare anuale pe care le plătesc fermierii din domeniu, menținând sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri să-și poată continua activitatea.