Guvernul britanic pune la punct un pachet de măsuri vizând limitarea imigraţiei în scopul primirii de ajutoare sociale, dar care i-ar putea afecta şi pe unii britanici, relatează BBC News.

Miniştrii de la Londra au ajuns la concluzia că, pentru a le limita românilor şi bulgarilor accesul la anumite prestaţii sociale, ar putea fi nevoiţi să aplice restricţii similare şi unor cetăţeni britanici.

Ei examinează modificarea unora dintre drepturile britanicilor pentru a facilita limitarea accesului nou-veniţilor la sistemul de sănătate, locuinţe şi prestaţii sociale, într-un mod compatibil cu legislaţia Uniunii Europene.

Pachetul de măsuri trebuie să aducă legislaţia Marii Britanii în conformitate cu politicile aplicate deja în alte state UE şi considerate legale de Curtea Europeană de Justiţie.

Miniştrii examinează, de asemenea, posibilitatea ca anumite prestaţii sociale să fie legate de contributivitate, ceea ce i-ar exclude pe nou-veniţi de la eligibilitate.

Iminenta sosirea a unui număr necunoscut de români şi bulgari care vor putea munci liber în Marea Britanie de anul viitor pune presiune pe agenda politică, în condiţiile în care imigraţia constituie una dintre preocupările principale pentru mulţi votanţi.