Publicaţia britanică The Guardian relatează că cetăţenilor străini li se va refuza dreptul de a obţine ajutor legal pentru cazurile civile, dacă nu au trăit în Marea Britanie cel puţin un an.

Anunţul va fi făcut în această săptămână de ministrul britanic al justiţiei, Chris Grayling.

În cel mai recent exemplu al unei abordări mai dure privind imigraţia, Grayling a declarat că guvernul de la Londra doreşte să vizeze prin această măsură persoanele care vin în Marea Britanie pentru „perioade extrem de scurte de timp” şi apoi pretind asistenţă juridică pentru a putea finanţa procesele de custodie.

Grayling a subliniat că speră ca modificările vor garanta faptul că imigranţii ilegali, solicitanţii care nu au obţinut azil şi persoanele cu vize turistice sau de student nu vor putea solicita ajutor legal în cazurile civile.

Modificările sunt concepute să ajute guvernul să reducă bugetul de 1,7 miliarde de lire sterline destinat ajutorului legal cu 300 de milioane.

Guvernul a informat în numeroase ocazii despre poziţia sa privind limitarea ajutorului legal pentru imigranţi, în încercarea de a demonstra că adoptă măsuri dure înainte de ridicarea restricţiilor impuse pe piaţa muncii lucrătorilor România şi Bulgaria începând cu luna ianuarie a anului viitor.

Cu toate acestea, avertizează The Guardian, este puţin probabil ca restricţiile privind ajutorul legal să fie aplicate cetăţenilor acestor ţări, deoarece limitările se vor impune atunci tuturor cetăţenilor UE, inclusiv celor britanici.