Temperaturile scăzute din sezonul rece dau bătăi de cap persoanelor care au circulația periferică proastă și care au mereu mâinile și picioarele reci.

Extremitățile înghețate veșnic, chiar și când afară nu sunt temperaturi demne de luna ianuarie, ar trebui să tragă câteva semnale de alarmă. De regulă, fenomenul apare când sângele circulă cu o viteză mai redusă decât cea normală la extremități, situația fiind denumită circulație periferică deficitară. Dacă problema nu apare doar atunci când nu am estimat corespunzător vremea de afară și ne-am îmbrăcat prea subțire, ci și atunci când suntem corespunzători echipați, înseamnă că o vizită la medic ar fi bine venită.

Dincolo de cele recomandate de specialist, puteți însă recurge la măsuri ușor de pus în practică acasă pentru a preveni disconfortul mâinilor și picioarelor veșnici reci.

Nimeni nu poate contesta beneficiile masajului, iar în ceea ce privește circulația periferică regula se aplică fără doar și poate. Chiar dacă nu aveți pe cineva care să vă maseze picioarele, nu ezitați să o faceți voi, chiar și în timpul petrecut la televizor. Pe piciorul curat, poate chiar folosind ulei de măsline sau un ulei special pentru picioare, puteți aplica mișcări și presiune cu ajutorul palmelor, astfel încât să vă puneți sângele în mișcare și la nivelul extremităților. Mai mult de atât, dacă vă faceți singuri masajul, aveți un avantaj: lucrați atât picioarele, cât și mâinile.

Când ne confruntăm cu extremități reci sau chiar înghețate nu trebuie niciodată să leintroducem în apă fierbinte. Senzația de frig la nivelul mâinilor scade dacă le băgăm în apă călduță. De altfel, dușul alternativ ajută ca sângele să circule din exteriorul organismului către interior și invers, ca un acordeon, deblocându-se astfel fluxul. Alternarea dușurilor reci cu cele calde contribuie, totodată, la menținerea elasticității pielii.