Amenzile maxime prevăzute în ordonanţă, în clasa a V-a de sancţiuni, de la 21 la 100 de puncte-amendă (1.575 – 7.500 de lei), care în prezent se aplică numai persoanelor juridice ar urma să fie aplicate şi şoferilor care conduc având o alcoolemie de sub 0,8 grame/ litru, nu acordă prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau depăşesc limita maximă de viteză pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică cu peste 60 de kilometri pe oră, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de MAI.

Neacordarea priorităţii pietonilor se pedepseşte în prezent cu amendă din clasa a II-a de sancţiuni, în valoare de 300 sau 375 de lei, şi cu suspendarea permisului timp de 30 de zile, iar condusul sub influenţa băuturilor alcoolice cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 si 1.500 de lei, şi suspendarea permisului pentru 90 de zile, astfel sancţionându-se şi depăşirea limitei maxime de viteză cu peste 50 de kilometri pe oră, pragul de 60 de kilometri nefigurând în actualul Cod rutier.

Proiectul de modificare a Codului rutier prevede şi noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce – respectiv o perioadă de 120 de zile când fapta şoferului a fost urmărită ca infracţiune, dar s-a dispus aplicarea unei sancţiuni administrative, şi de 180 de zile, în cazul unui accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli de circulaţie care se sancţiona prin suspendarea dreptului de a conduce şi în cazul în care fapta nu e urmărită ca infracţiune.

Proiectul de lege mai prevede şi că şoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii, prevedere inclusă şi într-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică pe 22 februarie pe site-ul MAI.

Chiar dacă şoferul sancţionat face plângere în instanţă, amenda nu se suspendă până la emiterea unei decizii. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea depusă suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, se arată într-un comunicat al MAI.

„Proiectul de lege urmăreşte crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora, şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale pentru a reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale”, se arată în comunicatul MAI.