România a realizat o producție foarte bună de grâu în cursul acestui an, de circa 7 milioane de tone de cereale, au declarat surse din domeniul agricol.

Potrivit specialiștilor contactați de Ziare.com, pe lângă vremea favorabilă, un rol determinant în creșterea nivelului producției l-a avut acordarea anticipată a plăților directe începând cu octombrie anul trecut, astfel încât fermierii au avut la timp banii pentru înființarea culturilor în toamnă anului 2012.

„Fără îndoială, a fost o decizie foarte bună a Ministerului Agriculturii, că și adeverințele pentru subvenții și sunt așteptări mari că și în acest an subvențiile să se acorde anticipat. Efectele pozitive se văd inclusiv în suprafețele cultivate, mai mari că anul trecut”, au spus sursele citate.

De ce nu e grâul francez bun de pâine – impact devastator asupra exporturilor

Conform acestora, o producție foarte bună s-a înregistrat și la orz și la răpită.

La nivelul anului 2012, randamentul obținut de România în ceea ce privește producția de grâu a fost cel mai mic din Uniunea Europeană și la jumătate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, față de 5.434 kg/ha).

În ciuda secetei, România a exportat mai mult grâu și porumb în 2012

România, pe ultimul loc la randamentul producției de grâu și porumb din UE

Producția a fost anul trecut de 5,19 milioane de tone, în scădere cu 28,4% comparativ cu anul precedent, de pe o suprafață de 1,98 de milioanede hectare.

De asemenea, la porumb boabe producția a scăzut la 5,92 de milioane de tone, de pe o suprafață de 2,72 de milioane de hectare, rezultând un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus față de media înregistrată la nivelul UE, de 6.150 kg/ha.

Preluare ziare.com.