Prețurile apartamentelor executate silit sunt mai jos că niciodată, cei interesați pot cumpăra, de exemplu, chiar zilele acestea, un apartament cu două camere în București care este scos la licitație la 13.145 de euro.

Apartamentul cu două camere este situat în sectorul 4, și este scos la vânzare la prețul de pornire de 59.152 lei (13.145 euro), în scădere cu 25% față de prețul evaluat, potrivit topului celor mai ieftine locuințe din Capitală.

Acesta nu este însă un caz singular, pentru că și alte apartamente, dintre care unele sunt situate în zone centrale, au prețuri foarte bune în această perioadă.

„Preturile sunt atât de jos deoarece băncile își doresc să valorifice bunurile executate silit și cum piața imobiliară este încă în scădere, organizatorii licitațiilor știu deja că dacă nu le scot la vânzare la prețuri bune, nu au nicio șansa de reușită. În plus, dacă în trecut apetitul cumpărătorilor pentru tranzacțiile cu bunuri executate silit era redus, din cauza lipsei informațiilor, în ultima vreme  situația s-a îmbunătățit”, a declarat Elena Puică, directorul comercial al Executări.com.

Potrivit directorului comercial, în prezent perioada de timp scursă de la momentul publicării unui anunț de executare silită și până la vânzarea bunului s-a redus semnificativ.

„Dacă anii trecuți, imobilele se vindeau în medie la a șasea licitație, anul acesta, o vânzare se finalizează în medie la a două sau, în anumite cazuri speciale, la a treia licitatie”, explică reprezentantul portalului de anunțuri de bunuri executate silit.

Cei mai mulți dintre potențialii cumpărători nu participau la licitații, pentru că le era frică de proceduri complicate, de lichidatori sau executori sau, pur și simplu, de modul de desfășurare a licitațiilor. Aveau impresia că își vor pierde banii sau timpul, precizează Elena Puică.

Ea adaugă că, între timp, „cumpăratorii s-au informat mai bine și au aflat faptul că, prin lege, bunurile vândute într-un proces de executare silită sau de faliment sunt libere de orice sarcini și se vând fără sechestre, ipoteci sau gajuri”. Potrivit oficialului Executari.com, prețul locuinţelor executate silit este situat cu mult sub nivelul pieței imobiliare, chiar sub 50%.

Licitațiile organizate de lichidatori sau executori prevăd în marea lor majoritate, că și condiție prealabilă de participare la licitație, plată unei garanții. Garanția reprezintă un procent de 10% din prețul de pornire al licitației și este plătită în avans. Participanților, declarați necâștigători, garanția le este returnată integral!