Cei 27 nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza poziţiilor lor divergente cu privire la bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene, dar au decis să-şi dea o nouă întâlnire la începutul lui 2013 pentru a încerca din nou să ajungă la o înţelegere.

Toţi liderii UE au fost totuşi de acord cu un lucru: că nu este cazul să se facă o dramă din acest nou eşec – pe care mulţi îl anticipau încă de dimineaţă. De altfel, au fost voci care au amintit că la niciun summit al UE nu s-a reuşit aprobarea bugetului multianual de la prima reuniune.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că există „suficient potenţial” pentru ca ţările membre să ajungă la un acord la începutul anului viitor, însă a subliniat că negocierile privind bugetul trebuie să se încheie la începutul lui 2013. Totuşi, surse diplomatice au indicat că deocamdată nu a fost stabilit niciun termen limită, însă, într-adevăr, o nouă reuniune a Consiliului European ar urma să aibă loc la începutul anului viitor.