Redeschiderea plajelor de la 1 iunie vine la pachet cu câteva reguli de prevenire a infectărilor cu COVID-19: trebuie respectată distanțarea socială, rezervările la hotel/ pensiuni se fac în prealabil, accesul la plajele publice este liber, iar la cele private se va face prin oferirea datelor de contact.

„Pe plajă nu e nevoie de declarație (declararea datelor de contact), dacă te duci cu prosopul. Plaja e la liber, dacă păstrezi limita de siguranță. Când intri în zona de șezlon, acolo trebuie să declari.

Va fi imposibil pentru Ministerul de Interne să gestioneze întreaga plajă de la Sulina la Vamă.

Rămâne la latitudinea fiecăruia respectarea regulilor, să ne spălăm pe mâini, să respectăm igiena și să păstrăm distanța socială.

Nu cred că vor fi mai mulți polițiști pe plajă, poate de la 1 iulie se vor mai relaxa măsurile. Poliția a avut mereu întâi un rol de prevenție, i-a sfătuit pe oameni, doar dacă nu s-au respectat măsurile au dat amenzi”, a explicat la Digi24 Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.

Persoanele care vor să meargă însă la plajele concesionate trebuie să își facă rezervare online sau telefonic.

Reguli pe plajă din 1 iunie

Șezlongurile vor fi așezate la o distanță de 2 metri, iar turiștii vor avea culoare unidirecționale pentru deplasare. Pentru estimarea capacității plajei se vor folosi proiecții de date anterioare, iar plaja va fi monitorizată în mod constant.

Dacă limitele capacității plajei vor fi depășite, accesul va fi restricționat.

În plus, se va evita servirea de produse neambalate, fiecare produs va fi servit individual, iar servirea se face fără deplasarea clienților în punctele de servire.

Pe plajele neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea aglomerărilor.

Sensul pentru zonele de intrare și de ieșire va fi semnalizat corespunzător.

Scaunele, șezlongurile trebuie folosite individual, iar înainte și după utilizare se dezinfectează.