La 15 ani de la aderarea la NATO, România are o șansă reală să își dezvolte industria de apărare prin proiectul de cooperare industrială dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța pentru construcția celor patru corvete scoase la licitație de Ministerul Apărării Naționale.

Corvetele ar urma să fie construite la Șantierul Naval Constanta, în cadrul unui amplu program de cooperare industrială cu Naval Group, companie cu o experiență unică în transferul de tehnologie pentru construirea de nave militare și de submarine. 

Oferta Naval Group cuprinde un puternic transfer de tehnologie în domeniul designului, producției și integrării sistemului de luptă cu participarea industriei românești, prin Șantierul Naval Constanța și alți membri ai asociației PATROMIL.

Transferul cunostințelor se va face prin instruirea la locul de muncă și asistență tehnică din partea companiei franceze în timpul construcției primei corvete. Apoi, SNC și ceilalți parteneri vor face lucrările pentru construcția celei de-a doua corvete cu supravegherea tehnică a Naval Group și vor efectua construcția celei de-a treia corvete cu o mai mare autonomie.

Astfel, acestea vor fi implicate nu numai în construcția corpului platformei, ci și în activități cu valoare adăugată mare, cum ar fi integrarea întregului sistem de lupta și a software-ului central. Activitățile de întreținere și modernizare vor asigura locuri de muncă în deceniile următoare.

Parteneriatul exclusiv al Naval Group cu Șantierul Naval Constanța va asigura suveranitatea și autonomia României, deoarece SNC, o companie românească care angajează lucrători români, va stăpâni know-how-ul necesar pentru a susține întregul ciclu de viață al corvetelor, de la construcție la operațiunile de întreținere și modernizare.

Acest proiect economic major, de cooperare industrială, va face posibil nu doar ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru lupta pe mare, ci va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung, creând locuri de muncă cu valoare adaugată ridicată dincolo de programul de corvete.

Grație experientei unice si celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, pe 11 februarie, Naval Group a câstigat recent mai multe contracte internaționale pentru construirea de corvete, submarine și vânătoare de mine. Australia a selectat Naval Group pentru construcția de submarine în cadrul unui contract istoric de peste 34 de miliarde de dolari, iar Belgia a ales un consorțiu condus de Naval Group pentru construirea a 12 vânătoare de mine pentru forțele navale ale Belgiei și Olandei.

Prezentă în 18 țări pe patru continente, Naval Group este unul dintre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare și are capacitatea de a gestiona fiecare etapă a ciclului de viață a unei nave, de la proiectare și dezvoltare, până la mentenanță, modernizare și deconstrucție.