Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

Două lansatoare de rachete de tip Patriot au fost instalate marţi dimineaţa la sediul Ministerului Apărării, în centrul capitalei japoneze, cu scopul de a intercepta o eventuală rachetă nord-coreeană, a declarat un oficial pentru AFP.

Presa japoneză scrie că alte rachete de tip Patriot vor fi mobilizate, de asemenea, în alte două locaţii, în regiunea Tokyo.

Baterii de interceptori vor fi instalate şi pe Insula Okinawa, în sudul ţării, a anunţat luni Itsunori Onodera, ministrul Apărării.

El a precizat, într-o emisiune televizată, că Okinawa este „locul cel mai potrivit pentru a răspunde oricărei urgenţe”, adăugând că rachete de tip Patriot ar putea fi mobilizate pe această insulă „în mod permanent”.

Forţele de autoapărare – numele armatei japoneze – au fost autorizate să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul japonez, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor în urma lansării cu succes a unei rachete nord-coreene, în decembrie, considerată de către occidentali şi Japonia un test de rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după al treilea test nuclear, în februarie.