Israelul a subliniat joi că Iranul „este mai aproape ca niciodată” să obţină bomba atomică, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Teheranul a început să instaleze centrifuge mai moderne la una dintre instalaţiile sale nucleare.

Într-un comunicat, Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a calificat ca „grav” raportul AIEA, subliniind că Iranul este „în prezent mai aproape ca niciodată de obţinerea de material îmbogăţit pentru o bombă atomică”.

Raportul „dovedeşte că Iranul continuă să avanseze rapid către linia roşie pe care premierul a trasat-o în cursul discursului susţinut la ONU”, se insistă în comunicat.

Într-un discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU în septembrie 2012, Netanyahu a reclamat să fie stabilită o „linie roşie clară” pentru a determina până unde poate merge Iranul în materie nucleară, dar fără să se doteze cu o bombă atomică.

Într-un raport publicat joi, AIEA a anunţat că Iranul a început, în prima parte a lui februarie, să instaleze centrifuge mai moderne la instalaţia sa de la îmbogăţire a uraniului, la Natanz.

Îmbogăţirea uraniului se află în centrul unui conflict între Iran şi marile puteri, care suspectează această ţară că vrea să îmbogăţească uraniu până la un nivel de 90%, nivel necesar fabricării bombei atomice, lucru dezminţit de către autorităţile iraniene.