Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat luni, la Alba Iulia, că, le propune românilor să redescopere „împreună” ideea de unitate naționlă, iar, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale legate educație, reformarea instituțiilor publice sau reconectarea la Europa prin infrastructură.

1 decembrie este o zi specială pentru naţiunea noastră, este nu doar Ziua Naţională a României, nu doar celebrarea unui moment istoric, este ziua simbolică în care se cuvine să reflectăm an de an asupra idealului de unitate naţională. În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, act de voinţă a naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că-şi doreşte o schimbare. Ca preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe. În perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale, obiective naţionale legate de locul ei în Europa şi în lume, obiective naţionale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, reconectarea la Europa prin infrastructură, obiective naţionale legate de educaţie, obiective naţionale legate de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii. Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor”, a spus Iohannis, în discursul susţinut la manifestările organizate la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naţionale.

El a adăugat că pentru atingerea acestor obiective este nevoie de redescoperirea încrederii.

Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm deoparte acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare acolo unde puteam lucra de fapt în echipă. Fără redescoperirea şi reconstrucţia încrederii vom repeta la nesfârşit aceleaşi experienţe. Încrederea între noi, încrederea în viitor, încrederea între cetăţeni şi instituţii, încrederea în capacitatea noastră de a lucra împreună şi în forţa naţiunii. Provocările care stau în faţa noastră azi sunt de altă natură decât cele din trecut, dar nu mai puţin dificile. Naţiunea română va fi puternică prin unitatea ei, naţiunea română va fi puternică prin refacerea încrederii, iar fiecare dintre noi are un rol în acească construcţie. Partidele politice vor trebui să înţeleagă că indiferent de competiţiile pe care le dau odată la patru ani au datoria de a-şi reprezenta naţiunea de cetăţeni. Oamenii politici vor trebui să înţeleagă că indiferent de cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naţionale. Obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune, obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung şi viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată”, a mai spus Iohannis.