Înscrierile la ajutoare pentru IMM-uri vor fi reluate, după ce procesul a fost anulat în urma unor acuzaţii de fraudă. Conform unor surse, DNA se implică în afacerea minimis.

„În cursul zilei de astăzi am fost informat în legătură cu existenţa unor probleme în procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis. Am dispus imediat demararea unei anchete interne împreuna cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT. Din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au apărut blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis.

Ca urmare, am decis ca sesiunea de înregistrare online desfăşurată astăzi pentru schema de minimis să fie anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, semnat de viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu.

Scandal monstru la depunerea online a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru firme. Secţiunea specială creată pe site-ul Finanţelor publice s-a blocat după doar zece secunde de la deschidere şi după alte cinci minute, procesul de selecţie a fost declarat închis. Mii de antreprenori spun că sprijinul acordat de stat s-a dat pe ochi frumoşi.

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii aflate în care doreau ajutor de minimis dar care nici măcar nu au avut timp şi posibilitatea tehnică să acceseze site-ul Ministerului Finanţelor bănuiesc instituţia de „blat” cu firmele care au „cotizat” cel puţin zece la sută din suma pe care ar urma să o primească. Şi cum ajutorul de minimis este de maximum 200 de mii de euro de fiecare firmă, şpaga a fost şi ea una pe măsură.

Pagina de internet a Ministerului Finanţelor dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri, epuizată în puţine minute, a fost accesată de către 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT „era deja atinsă”, susţine ministerul.