Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, vineri, că în şedinţa de Guvern va fi discutată şi aprobată Ordonanţa de Urgenţă care prevede plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei.

„Avem şi (…) plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8.500 de lei, cât este şi maximul în UE, cât este în Germania”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a afirmat, la începutul şedinţei Executivului de săptămâna trecută, că urmează să propună o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, subliniind că devine o practică să se plătească salarii mai mari de către angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească.

„Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare”, spunea atunci Olguţa Vasilescu.

Ea a spus că sunt ţări din Uniunea Europeană unde nu se plătesc aceste indemnizaţii, iar în statele în care se dau, acest lucru se întâmplă doar în anumite condiţii.

„În UE, mai multe ţări nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. În altele, indemnizaţia se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiţii, suma de 1.800 de euro/lună. În România am ajuns în situaţia în care pentru o astfel de indemnizaţie se plăteşte şi 35.000 de euro/lună pentru o singură persoană”, afirma ministrul Muncii.

Ulterior, pentru plafonarea indemnizației pentru mame a pledat și premierul Mihai Tudose, făcând un comentariu care i-a atras critici aprinse din partea opoziției. Într-o emisiune tv, Tudose a spus că legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie schimbată urgent, înainte ca Simonei Halep să-i vină ideea de a rămâne însărcinată, deoarece statul ar trebui să îi plătească 85% din veniturile pe ultimul an.

„Astăzi, când stăm de vorbă, indemnizaţia e 85% din salariu. Cineva, acolo, a spus de bun simţ: domnule, nu toţi au salariu, obţin bani din alte venituri, se ocupă cu miniagricultură în jurul casei, omul revinde, are un venit. Apoi, de la asta s-a ajuns la venituri, inclusiv dacă-şi vinde casa. Şi mai în glumă, mai în serios, râdeam cu câţiva colegi: domnule, hai să schimbăm legea până nu-i încolţeşte foarte serios ideea, cuiva, să rămână gravidă, să facă un copil. Mă refer la Simona Halep, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari, importante, câteva milioane de euro şi va trebui să-i dăm 85% din venituri”, a declarat Mihai Tudose.

 

continuarea AICI