Aproape 100 de lăutari, maneliști și interpreți de figurație au ajuns pe lista neagra a procurorilor, acuzați că ar fi încasat ilegal de la începutul pandemiei peste trei milioane de lei.

Banii erau destinați celor afectați de restricțiile impuse în primăvara lui 2020, însă în cazul lor, susțin anchetatorii, plățile s-ar fi făcut pe baza unor falsuri de-a dreptul grosolane, transmite ProTV.

Agenția de Plăți și Inspecție Socială București, din subordinea Ministerului Muncii, a descoperit că zeci de lăutari, dar și interpreți folosiți în spoturi publicitare ar fi încasat ilegal vreme de zece luni ajutoare financiare oferite de statul român.

Situația a ieșit la iveală în momentul în care funcționarii Autorității de Plăți și Inspecție Socială din București au început să verifice dosarele artiștilor.

Procurorii au intervenit imediat la sesizarea AJPIS. Ancheta a scos la iveala o schemă infracțională mult mai mare.

Dosarele au ridicat semne de întrebare, mai ales în momentul în care au fost observate discrepanțe uriașe între datele de stare civilă sau chiar actele de identitate.

O primă observație a fost în cazul celor care, deși ar fi putut să beneficieze de aceste ajutoare încă din martie, ei au început să depună cererile, pe bandă rulantă, prin intermediul a două firme, abia spre începutul verii.

Pe de altă parte, într-un alt caz, cei de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială au observat că actul de identitate prezentat în fotocopie era eliberat la multă vreme după ce fusese încheiat contractul de drepturi de autor invocat.

Radu Călin, purtătorul de cuvânt al Parchetului a declarat PROTV că se atestă că în mod mincinos cele 80 de persoane fie au prestat anterior stării de urgență servicii artistice, fie urmau să presteze servicii artistice care nu au mai avut loc din cauza stării de urgență sau a stării de alertă.

Schema de frauda a maneliștilor a făcut ca din martie și până în ianuarie, fiecare manelist sau lăutar să încaseze lunar cate 4000 de lei. Mai bine de un sfert din bani ar fi ajuns la cei patru intermediari care s-au ocupat de acte.

Intermediarii acestor plăți frauduloase au fost puși sub acuzare pentru două capete de acuzare: înșelăciune și falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Trei dintre ei au fost plasați sub control judiciar.

Prin această metodă, suspecții ar fi beneficiat în mod ilegal de aceste plăți, după ce statul s-a oferit să dea o mână de ajutor celor afectați de pandemie.

Prejudiciul este estimat la circa 660.000 euro.

Fraudele nu au fost descoperite doar în Capitală, ci și în mai multe județe, printre care Prahova și Dâmbovița, posibil și Ialomița.

Între timp, la Agenția de plăți și inspecție socială București continuă verificarea dosarelor. Sunt peste 50 de mii înregistrate până acum, potrivit postului de televiziune.