După mai multe articole în care tabloidele britanice denigrează imigranţii români, The Sun publică miercuri un articol intitulat: „Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie”.

Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an, scrie The Sun, care a trimis chiar un reporter în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.

Ziarul a publicat părerea unor experţi care arată că o bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români.

Reporterul de la The Sun, Brian Flynn, a vizitat cea mai avansată clinică de izolare din România pentru bolnavii de tuberculoză rezistentă la medicamente – o clădire din Bucureşti, unde sistemul de ventilaţie nu a funcţionat timp de opt ani.

Medicul Cristina Popa i-a explicat lui Flynn: „Din păcate, nu este ca spitalele din Marea Britanie, dar este cel mai bun pe care îl avem”.

UE va ridica restricţiile de muncă pentru ambele ţări până în 2014. Jonathan Stillo consideră că eşecul „dezastruos” al României de a stopa răspândirea bolii înseamnă un pericol pentru Marea Britanie. „Tulpina rezistentă este o problemă uriaşă în România. Sincer este un dezastru imens”, a afirmat el.