de Andreea Vișan

Într-o analiză publicată pe Prahova24.ro, tripla campioană națională la slalom, slalom uriaș și viteză, Andreea Vișan, atrage atenția asupra dificultăților pe care le întâmpină sportivii în contextul pandemiei.

În România se vorbeşte prea puțin despre cum se practică schiul alpin şi despre dificultățile pe care le întâmpină sportivii în contextul pandemiei.
Vorbim de o criză multi-globală fără precedent care opreşte pe o perioadă nedeterminată activitatea schiorilor care şi-au dedicat întreaga viață sportului şi care luptă să reprezinte România pe plan internațional. Ceea ce nu este cunoscut de toata lumea este faptul că o pauză în viața unui sportiv poate afecta întreaga carieră a acestuia. Continuitatea în sport reprezintă cheia succesului. Dacă aceasta se pierde atunci şi viitorul poate fi compromis. Consecințele anulării concursurilor şi imposibilitatea folosirii bazelor de pregătire la capacitate maximă îşi vor pune amprenta asupra rezultatelor sportivilor în următorii ani.

În esență, pregătirea unui schior depinde de un cumul de factori (antrenamente zilnice, pregătire fizică constantă în sală, pe teren sau pe pârtie, atât iarna cât şi vara)care neîndepliniți vor duce la pierderea potențialului şi inevitabil la regres. 

Acest an reprezenta pentru anumiți sportivi vârful de formă, un top în clasament pe care îl aşteptau de ani buni şi care a fost ruinat de existenţa Covid. 

Alexandru Ştefănescu, multiplu campion național la schi alpin a povestit cum a traversat perioada pandemiei : „Când s-a declarat pandemie la nivel global eu eram la Mondialele de juniori, în Norvegia, concurasem deja la două probe din patru, iar în noaptea dinaintea cursei, la ora 22, am fost anunțați că s-au anulat restul probelor şi că trebuie să plecăm acasă cât mai repede. Pentru mine a fost un moment dur pentru că eram în vârf de formă şi urma să fie un sezon foarte bun. Dupa perioada stării de urgență am reluat antrenamentele, însă la domiciliu. Acasă am simțit din nou o schimbare în rău, pentru că e mult mai greu să te antrenezi singur, față de antrenamentele desfăşurate împreună cu colegii, ai nevoie de o motivație mult mai mare. Mai departe, am ratat cantonamentul de vară din Austria din cauza restricțiilor de călătorie. Sper de la începutul toamnei să revin pe zăpadă, însa devine din ce în ce mai greu de ajuns pe ghețar, în contextul numărului mare de cazuri noi din Romania”.

Sportivul spune că în ciuda evenimentelor petrecute obiectivul său rămâne neschimbat şi anume să participe la Jocurile Olimpice din 2022.

Discrepanţa dintre România şi celelalte țări se poate mări dacă sportivii nu vor avea posibilitatea de a călători pentru desfăşurarea cantonamenelor şi a antrenamentelor specifice în locurile în care există zăpadă.

Din ce în ce mai multe țări impun restricții de deplasare, iar acest fapt aduce cu sine o decalare a programului şi costuri mai mari pentru a ajunge pe zăpadă.

La nivel mondial, încă nu s-au reluat competițiile la schi alpin, iar etapele de Cupă Mondială de pe continentul american au fost deja anulate. La începutul lunii octombrie se vor anunța noi decizii privind anul competitional.