Aproape nouă milioane de cetăţeni italieni se află într-o situaţie dificilă, din cauza efectelor crizei economice.

Efectele crizei economice au devenit “dramatice” în Italia, mai ales în ultimul an, când au scăzut consumurile, achiziţiile şi investiţiile, iar situaţia industriei şi a comerţului este la fel de “alarmantă”, se precizează într-un raport difuzat luni la Roma de principalul sindicat italian, CGIL, preluat marţi de ediţia online a cotidianului milanez “Corriere della Sera”.

Rata șomajului continuă să crească, mai ales în rândul tinerilor italieni cu vârste cuprinse între 15 ani şi 24 de ani. Conform raportului CGIL, care se referă la efectele crizei asupra pieţei muncii din Italia, în ultimul trimestru al anului 2012 a ajuns la aproape nouă milioane numărul persoanelor aflate în dificultate, care nu reuşesc să găsească un loc de muncă, în creștere cu 10 procente față de anul 2011.

Rata şomajului, care este de peste 11% la nivel naţional, a crescut în ultimul an în toate regiunile din Peninsulă, de la nord la sud, dar în zonele din sudul ţării situaţia este mai gravă, cu un procent al şomajului care atinge 18,3% (faţă de 14,9% în 2011).

A crescut şi rata şomajului în rândul cetăţenilor străini care trăiesc şi lucrează în Italia, care a atins în ultimele luni ale anului 2012 procentul de 15,4%.

Rata şomajului în rândul tinerilor italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, care este la nivel naţional de peste 38%, depăşeşte în sudul ţării procentul de 46% pentru bărbaţi şi de 56% pentru femei.

De asemenea, din cauza crizei economice, Italia a devenit a treia ţară europeană (după România şi Polonia) dacă se consideră numărul cetăţenilor care se deplasează în străinătate pentru a găsi un loc de muncă.

În ultimii doi ani, peste 670.000 de italieni au plecat din ţară, cei mai mulți în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru a găsi un loc de muncă. Peste 80% dintre tinerii italieni cu vârste sub 24 de ani consideră că “străinătatea este singura oportunitate pentru a putea spera într-un viitor mai bun şi mai sigur”, notează publicaţia menţionată.

Giorgio Squinzi, preşedintele Asociaţiei antreprenorilor italieni, Confindustria, a comentat recent aceste date, vorbind în cursul unei conferinţe ţinute cu ocazia desfăşurării celei de-a XXVI-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, unde a declarat că “exodul intelectualilor” italieni în străinătate are un cost pentru ţară “estimat la peste cinci miliarde de euro”, conchide publicaţia amintită.