Marea Britanie va fi exclusă din acordurile internaționale dacă va ieși din Uniunea Europeană, ceea ce ar provoca scăderea numărului de locuri de muncă și creșterea prețurilor, avertizează un membru al Cabinetului.

Kenneth Clarke susține că Marea Britanie ar avea de suferit de pe urma ieșirii din UE, relatează cotidianul britanic “The Telegraph”.

Ieri, summit-ul G8 din Irlanda de Nord a debutat cu o declarație care viza acordul de liber comerț între UE și SUA, menit să contribuie la creșterea economică urmărită de liderii celor opt state. Acordul ar trebui să conducă la suprimarea mai multor taxe  aplicate în afacerile intercontinentale, contribuind la crearea unei piețe care să se întindă din Europa de Est până în SUA.

Premierul Cameron a declarat că acordul va aduce țării sale 11 miliarde de lire sterline, echivalentul a 384 de lire pentru fiecare gospodărie, creând totodată două milioane de noi locuri de muncă și prețuri mai scăzute în magazine.

Kenneth Clarke a subliniat, în acest context, că UE este cea care face posibilă integrarea Marii Britanii în acest acord.

La rândul lui, președintele american Barack Obama  a ținut să adauge că acordul reprezintă o “prioritate” pentru administrația sa, iar dacă va avea succes, va rivaliza cu alianțele de la sfârșitul secolului XX dintre SUA și Europa.

“America și Europa au făcut, înainte, lucruri extraordinare împreună și cred că putem crea o alianță economică la fel de puternică pe cât sunt alianțele diplomatice”, a spus Obama.

SUA și Comisia Europeană speră ca acordul să fie definitivat până la finalul lui 2014, un termen limită destul de restrictiv. Între timp, Franța a amenințat să blocheze începerea negocierilor până ce nu se va asigura că industria cinematografică franceză va fi protejată de industria filmului de la Hollywood.

La rândul său, Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, a ținut să precizeze că moneda unică nu mai este amenințată, întărind astfel încrederea partenerilor de peste Ocean în stabilitatea UE.

“Moneda euro nu se mai confruntă cu o amenințare existențială, stabilitatea financiară a revenit, deficitele au fost înjumătățite, competitivitatea se îmbunătățește și exporturile își revin”, a mai spus el.