Grecia şi Malta şi-au exprimat, luni, dorinţa de a ajunge la o poziţie comună cu Spania, Italia şi Franţa pe tema imigranţilor, pentru ca Europa să „împartă povara” cu ele.

„Imigranţii care ajung în Grecia sunt la fel de numeroşi ca grecii care sunt în şomaj, reprezentând o povară grea pentru ţara mea”, a afirmat în faţa presei din La Valletta premierul grec Antonis Samaras, la încheierea unei întâlniri cu omologul său maltez, Joseph Muscat.

Cei doi şefi de guvern au convenit asupra faptului că imigraţia clandestină „este o problemă umanitară care necesită o soluţie europeană”.

„Frontierele noastre sunt şi cele ale Europei şi traficul de fiinţe umane nu încetează să bată la uşile noastre”, a adăugat Samarsa, care s-a întâlnit în cursul după-amiezii la Roma cu omologul său italian Enrico Letta, pentru a discuta pe acelaşi subiect.

Aceste întâlniri sunt destinate pregătirii summitului european de joi şi vineri de la Bruxelles, la care subiectul imigranţilor care ajung cu vaporul va fi pe ordinea de zi, după două naufragii soldate cu peste 400 de morţi într-o săptămână, la începutul lui octombrie, în largul insulei Lampedusa şi în Malta.

„Este prevăzut dialogul şi să ajungem la concluzii. Nu voi fi mulţumit dacă ne vom limita la cuvinte frumoase”, a subliniat Muscat. „Sperăm să valorificăm toate bunele intenţii pentru a modifica statu quo-ul” privind lupta împotriva imigraţiei clandestine.

La Roma, Samaras a reiterat că imigraţia clandestină constituie „o ameninţare” deoarece ea subminează stabilitatea în Europa dar a pledat şi pentru tratarea acestui subiect cu „umanitate”.

Letta a asigurat, la rândul său, că Italia va fi „clară şi fermă” la viitorul consiliu european care va discuta despre imigraţie şi că va refuza o reuniune „superficială” pe această temă.

Sursa: Mediafax.