Reapariţia populismului şi a demagogiei în ţări dezvoltate europene reprezintă vârful icebergului care ar putea distruge proiectul european, iar România, dacă recunoaşte că are o problemă cu romii, nu trebuie să fie transformată în „ţap ispăşitor” pentru problemele interne ale acestor ţări sau ale UE la modul general, a declarat joi, la Timişoara, senatorul PSD Mircea Geoană.

Senatorul, prezent la Conferinţa regională cu tema „Excluderea socială a romilor – o perspectivă regională”, organizată cu sprijinul Friedrich Ebert Sriftung, a afirmat că problema romilor reprezintă o bombă socială cu ceas, care poate exploda peste 20-30-50 de ani, când va fi prea târziu, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Europa unită.

Totodată, el a subliniat faptul că, dacă România recunoaşte că are această problemă, nu trebuie să fie transformată în „ţap ispăşitor” pentru problemele interne ale altor ţări sau ale UE la modul general.

„Dar dacă eu recunosc că am acasă o problemă, cu incluziunea socială a romilor, nu înseamnă că trebuie să accept ca unii din Europa bogată şi dezvoltată să folosească subiectul acestei populaţii ca un pretext pentru a mă ţine la uşă pe mine, ca ţară, pentru intrarea în Schengen, pentru că Schengen nu are nimic de-a face cu populaţia romă”, a afirmat Mircea Geoană.

Senatorul a punctat faptul că sunt politicieni „cu puternic apetit populist în Europa Occidentală”, care ştiu că, de fapt, între Schengen şi populaţia romă nu este vreo legătură, pentru că atunci când vorbim despre Schengen se are în vedere protecţia frontierelor exterioare ale UE, în timp ce populaţia României, de orice etnie, se află în interiorul UE şi este liberă să circule nestingherită în spaţiul intracomunitar.

În opinia senatorului, un moment foarte important în acest sens va fi data de 1 ianuarie 2014 când se vor ridica ultimele restricţii pe piaţa muncii europene, iar cele 12 state UE, care până acum nu permiteau libera circulaţie a forţei de muncă, vor fi obligate, conform Tratatului European, să deschidă total piaţa muncii şi pentru bulgari, şi pentru români.

„Propunem parlamentului şi guvernului ca strategia naţională de integrare a romilor să devină un instrument cu adevărat operaţional, cu termene, cu resurse, cu un pragmatism mai mare, făcându-ne temele acasă. Trebuie să spunem mult mai clar şi mai ferm unor colegi şi aliaţi din UE că nu pot accepta să fiu transformat eu în ţapul ispăşitor al problemelor lor”, a afirmat Mircea Geoană.