România este vulnerabilă în relația cu SUA, din cauza deficiențelor de guvernare, și nu poate fi un partener de încredere pentru America, din cauza problemelor economice și sociale, susține senatorul Mircea Geoană, într-un interviu pentru RFI.

Întreținerea unei relații privilegiate cu o mare putere și în acest caz cu singura super putere globală, SUA, este întotdeauna un șantier în lucru. Relația este foarte bună, cel puțin în zona de securitate militară, în zona de încredere strategică lucruruile stau excepțional de bine, dar întotdeauna este un șantier care trebuie să progreseze. Nu trebuie să uităm că România este în continuare vulnerabilă din punct de vedere economic și social. Oricât de multe trupe americane sau NATO ai avea pe teritoriu național, oricât de multe scuturi antirachetă ar fi la Deveselu sau în altă parte, oricât de multe comandamente NATO ar fi amplasate în România, în Polonia sau în țările baltice, principalul punct vulnerabil al României este pe de-o parte capacitatea slabă de guvernare, de administrare a țării și faptul că România nu mai are capital, nu mai are investiții. Ne-au căzut investițiile străine directe de la 9,8 miliarde de euro în 2008, la 2 miliarde de euro în 2014”, a spus Geoană.

El a adăugat că pregătirea acordului de liber schimb între UE și SUA trebuie să ducă și către exporturile românești, “la recâștigarea pieței americane care acum două decenii și ceva Românie era principalul jucător din est care avea acces pe piața americană”. “Întărirea dimensiunii economice, comerciale, militare a României este șantierul la care trebuie să investim multe energie, mai multe resurse și din partea noastră proiecte viabile făcute de oamenii care sunt capabili să le facă și nu se gândesc prin prima secundă la câștigurile proprii”, a completat Geoană.

Întrebat ce ce durează atât de mult ca România să asigure investitorilor predictibilitate din punct de vedere fiscal, Geoană a răspuns: “România are agravate în ultimii ani o criză structurală de guvernanță. Statul român nu este încă echipat cu instrumente de guvernanță modernă, care înseamnă transparență, oameni competenți, de a aduce proiecte, de a testa o politică publică înainte de a fi pusă în practică, de a rezista împotiva grupurilor de interese și a lobby-urilor de multe ori cu tentă de corupție. Cred că aceasta este principala slăbiciune a României, principalul șantier pe care noi trebuie să-l îndrăvenim dacă vrem să fim o țară competitivă și dezvoltată. Românul are o vorbă: peștele de la cap se împute, iar dacă din zona partidelor, a guvernării României, a vârfului administrației nu vom asista în perioada următoare la o schimbare importantă de atitudine, resurse umane, competențe, atunci ne va fi greu. Un avantaj strategic excepțional, faptul că România este unul dintre cei mai importanți și cei mai apreciați parteneri strategici ai occidentului, nu se va transforma în dividende socio-economice, nu se va transforma în dividente socio-economice, nu se va transorma în exemplele de succes, măcar la nivelul Poloniei România poate să-și propună să ajungă și cred că acest lucru este obligația decidenților români. Românii cer acum, în proporție de peste 90%, un nou proiect de țară. Dacă eu aș pune ceva la temelia unui nou proiect de țară o fundație obligatorie este o bună guvernare și lupta împotriva cauzelor corupției, care este la fel de importantă ca lupta împotiva efectelor corupției și a corupțiilor din toate sferele societății”.