Gala Gopo, care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti, a avut doi mari câştigători – „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, care a primit, printre altele, premiile pentru regie şi cel mai bun film, şi „Undeva la Palilula”, ce şi-a adjudecat toate trofeele tehnice.

Absenţa de la eveniment a lui Cristian Mungiu, care a cerut ca filmul produs şi regizat de el „După dealuri” să nu fie luat în considerare pentru ediţia din acest an a premiilor Gopo, nu a rămas neremarcată de unii dintre câştigători. Astfel, regizorul Gabriel Achim, care a câştigat premiul pentru debut, pentru primul său lungmetraj, „Visul lui Adalbert”, i-a mulţumit lui Cristian Mungiu, a cărui retragere, a spus acesta, a contribuit în parte la câştigarea acestui trofeu.

Cele două titluri care şi-au împărţit „partea leului” în ceea ce priveşte premiile au fost „Toată lumea din familia noastră” şi „Undeva la Palilula”, debutul lui Silviu Purcărete în lungmetraj. Dacă „Toată lumea din familia noastră” a câştigat majoritatea premiilor din a doua jumătate a galei, „Undeva la Palilula” a dominat premiile tehnice.

Astfel, echipa lungmetrajului „Toată lumea din familia noastră” a plecat acasă cu şase trofee: pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Corina Sabău), pentru cel mai bun regizor (Radu Jude), pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor în rol principal (Şerban Pavlu), pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu) şi pentru cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu).

Pe de altă parte, lungmetrajul „Undeva la Palilula” a fost câştigătorul tuturor categoriilor tehnice, adjudecându-şi premiile pentru cele mai bune costume (Lia Manţoc), cele mai bune decoruri (Helmut Stürmer, Dragoş Buhagiar), cea mai bună muzică originală (Vasile Şirli), cel mai bun sunet (Tudor Petre, Cristinel Şirli, Cristian Tarnoveţchi, Florin Tăbăcaru), cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu) şi cea mai bună imagine (Adrian Silişteanu).