Parisul a cerut din nou, marţi, explicaţii din partea Washingtonului în legătură cu vastul program de spionaj al NSA, încercând să evite o escaladare a situaţiei, în timp ce Mexicul a anunţat o anchetă „exhaustivă”, dar şi convocarea ambasadorului Statelor Unite.

„Nu cred că trebuie să ne îndreptăm spre o escaladare” a situaţiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem. Totuşi, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, i-a reiterat, în cursul dimineţii, la Paris, omologului său american, John Kerry, nemulţumirea Franţei.

„Spionajul la scară largă practicat de americani în ţările aliate este inacceptabil”, a declarat ulterior Fabius pentru jurnalişti, în marja unei reuniuni al „Prietenilor Siriei” şi opoziţiei siriene, la Londra.

Cotidianul francez Le Monde, care a dezvăluit luni amploarea spionajului telefonic practicat de Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA) în Franţa, a publicat marţi informaţii noi, de această dată despre ascultările unor reprezentanţe diplomatice, inclusiv cea a Franţei la ONU, cu sediul la New York.

Cotidianul francez a publicat un document al NSA din august 2010, potrivit căruia informaţiile colectate astfel ar fi jucat un rol important în vederea votării noilor sancţiuni împotriva Iranului.

Potrivit lui Laurent Fabius, ca urmare a apariţiei primelor informaţii despre programul de supraveghere al Statelor Unite, Ministerul francez de Externe a luat „măsuri”. „Am hotărât să securizăm un anumit număr de comunicaţii”, a spus el.

Kerry a încercat luni seara să reasigure Franţa, „vechiul aliat” al Statelor Unite, anunţând discuţii bilaterale. „Statele Unite reexaminează în acest moment modalitatea de a colecta informaţii. Scopul nostru este să găsim cel mai corect mijloc între protejarea vieţii private şi securitatea cetăţenilor noştri”, a adăugat el.

Tot luni, preşedintele francez, François Hollande, i-a împărtăşit omologului său american, Barack Obama, în timpul unei conversaţii telefonice, „profunda dezaprobare” faţă de „practicile inacceptabile” ale aliatului său.

Obama a oferit asigurări că „anumite” dezvăluiri au „deformat” activităţile NSA, chiar dacă „altele le ridică întrebări legitime prietenilor şi aliaţilor noştri despre modul de utilizare a capacităţilor (de supraveghere)”.

De asemenea, directorul serviciilor americane de informaţii a afirmat marţi că unele informaţii publicate de Le Monde conţin informaţii „inexacte şi înşelătoare privind activităţile serviciilor americane de informaţii”.